Sæt ordene i omløb

Reoler og vægge fyldt med bøger – det var min drøm som barn. Bøger rummede en rigdom af kloge ord fra mennesker over hele verden og fra alle tider.

Jeg ville gerne kunne fastholde de mange indtryk, så jeg tænkte jeg måtte eje bøgerne – som en skat af viden og erfaringer.

Ordene blev en del af mig – og i dag behøver jeg ikke bøgerne på samme måde, for nu handler det om at sætte det i omløb, som jeg har fået med mig. De tanker, der dengang blev sået, de voksede med mig og blev omsat til ord, der kan deles med andre i dag.

Jeg fik aldrig skrevet den bog, jeg drømte om med fint omslag og mit navn på – men jeg lærte at bruge ordene til opmuntring og inspiration for andre – og det er vel det vigtigste?

Dengang handlede det om at skrive ordene ned, så de ikke blev væk for mig, men jeg har opdaget, at ordene kun bliver væk, når de ikke bruges.

Jeg opdagede efterhånden også, at ordene skal i omløb for at have værdi. Så lad os bruge dem både til hverdag og fest, for gode ord kan ikke slides op.

Har du gættet, at jeg rydder op i mine bogreoler? Det er svært, for jeg har en ærbødighed i forhold til bøger – især de gamle i rigtig bogtryk. Dem kan man da ikke bare smide ud, vel? – der må da være nogen, der har lyst til at få dem?

**

Bøger var luksus, da jeg var barn, for de kostede kontanter – men til jul og fødselsdag sendte moster Inger en ny bog i serien om “Det lille hus på prærien”. De blev læst og læst igen – og senere læst højt for mine egne børn.

Vi fandt en kærlighed til læsning – og fik en rigdom med af læseoplevelser – samt læring og indblik i en anden tid og kultur.

Den mulighed er givet videre til de næste generationer i familien, for det er slidstærke bøger – selv med slidte omslag, kaffepletter og æselører.

*

Vores yngste autistsøn beviste glæden ved at kunne læse, da han kluklo over “Emil fra Lønneberg” i sit eget selvskab og ved egen læsning. Jeg blev så taknemlig for, at han knækkede læsekoden og dermed kunne afkode oplevelser fra bøgerne.

Længe leve bøgerne – og ordene i dem!

.

Bente Christa

.

Måske har du også lyst til at læse om envejssamtalen med min mor?

Om ordene, der blev væk

Vi bygger på fortidens fundament
Porta Nigra

Rødderne kan holde os fast, når stormene rammer og vi er ved at vælte. Måske er det lige dér, vores liv får betydning for andre mennesker? – som eksempel på, at vi må leve på vores værdier – og tro på, at vi er med til at bygge en bedre verden på fortidens ruiner og rødder.

Har du rod eller rødder?

.

Fotos af fotograf Bent L. Hansen med copyright

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *