Når septembers himmel er blå

“Septembers himmel er så blå,
Dens skyer lyser hvide…”

Der er en speciel ren luft i september, med højt til himlen og klare farver overalt.
Jeg oplever en ro over september, der gør mig godt.

Septembers blå himmel bringer også en eftertænksomhed.
Tiden ikke bare går – den spurter af sted. Sommeren er forbi og vi nyder de sidste varme dage. Som barn var feriens sommervarme uendelig, men nu vågner jeg til en anderledes morgenduft og véd, at sommeren er afløst af sensommer, der snart bliver til efterår.

“Memento Mori”
Det var indledningen til første latintime i 1968, da læreren ville understrege fagets betydning: “I vil se teksten overalt, for sådan mindede de gamle hinanden om livets betydning.”
‘Husk at (du skal) dø” Det lyder ikke helt så skræmmende på latin, vel?

September minder mig om, at livet har en afslutning. Når træerne ikke længere er helt sommergrønne. Når de første blade falder ned på jorden, så kommer eftertænksomheden. At døden er en grænse, vi alle når til på et ukendt tidspunkt.

Når der høstes i haver og på marker, så er der en glæde over det indsamlede, som vi kan leve af. Der er også en påmindelse om, at vore liv følger naturens gang: Vi fødes, vi er frugtbare og sætter i verden. Vi høster frugten af vores liv – og vi efterlader den til andre, der kommer efter os.

Intet er evigt
Er min overskrift for september – med en vigtig undertekst:
Det er stadig dag.
Du kan stadig nå at handle på dit liv.
Det er i dag, du skal handle!

“Betænk dine dage” sagde de gamle før os. Du skal vide, at du ikke for altid kan udsætte – for en dag er muligheden forpasset. Ikke at du ikke længere lever, selv om døden kommer en dag, du ikke venter den. Men der er også alle de andre forhold, der sætter en grænse for dine handlinger.

Mennesker, du holder af, er her måske ikke længere. Det må du handle på i dag og ikke udsætte til den dag, hvor de er væk – eller bare ikke længere er en del af din verden. Hvor du ikke fysisk har mulighed for at mødes med dem og sige det, du mente – men udsatte. Gøre de ting sammen med dem, som du inderst inde ønskede.

Denne dag er muligheden for at handle i dit liv!

September siger mig, at det er NU, jeg skal mærke efter, hvad jeg vil med resten af mit liv. Det er NU, jeg skal handle på dybe ønsker og længsler. Lægge planer for at gøre det til virkelighed. Handle på planerne.

Ellers bliver de store ting i mit liv kun store drømme om alt det, jeg gerne ville – hvis ikke verden og hverdagen stod i vejen og spændte ben for mig. Når jeg gør mit liv op, så tæller drømmene ikke som resultater. Så bliver drømmene lidt som de nedfaldsæbler, der ligger på græsset og rådner. Ja, de bliver til frugtbar kompost og næring for næste cyklus i naturen. Men tænk, hvor havde de smagt godt, hvis jeg havde plukket dem fra træet og nydt eksplosionen af farve, duft og smag 🙂

Hvad vil jeg mest?
Gentage undskyldningerne for det, der ikke lykkedes i mit liv? Forklare for mig selv, hvorfor drømmene ikke kunne realiseres. “Det kunne jo ikke lade sig gøre, fordi …”

Logikken mangler: Jeg siger fiasko om det, andre kalder min succes. Mine erindringer fra barndommen viser sig at være langt væk fra virkeligheden hos dem, der delte oplevelserne med mig. Perspektivet er galt, men det har farvet min opfattelse af alt andet i mit liv. Derfor har jeg brug for i denne september måned at kigge nærmere på mønstrene i mine erindringer.

Derfor vil jeg bruge mit livs september til at handle, mens Denne dag er muligheden. Jeg vil koncentrere kræfterne om de mennesker, der betyder mest for mig. Jeg vil vove mig uden for min sikre komfort zone, for at handle på mine drømme.

Ja, de af drømmene, jeg KAN handle på. Der er mange forhold i mit liv, som gav et uventet perspektiv. Mange omstændigheder, som begrænsede handlefriheden og mulighederne. Mange valg, som jeg nu med bagklogskab ryster på hovedet af, men de var MINE VALG og jeg handlede på min bedste indsigt og indhøstede erfaringer.

Det samme gør jeg i dag: Jeg træffer valg for dagen – og dermed fremtiden – på min indsigt og mine erfaringer. Krydrer måske med andres indsigt og erfaringer, men afviser måske alligevel. Ikke fordi jeg er klogere end andre, men fordi de handler på deres liv – som er et andet end mit.

Måske vil andre ikke se en eneste forandring i mit liv. Det er helt ok, for så gør jeg de samme ting med en fornyet erkendelse af, at de er vigtige for mig. At jeg vælger dem, fordi de er vigtige.

September bliver en måned med valgkamp. Jeg vil kæmpe for at vælge de vigtigste ting til i mit liv!

Kærligst, Bente

Måske har du også lyst til at læse:

Blade i Bentes liv

Lyset skaber også skyggen
Naturkirkegården i Holbæk

Afmagt

 

Fotos af fotograf Bent L. Hansen med copyright

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *