Lyset skaber også skyggen

Livet skifter mellem sol og skygge, sådan som dagene veksler mellem lys og mørke. Ja, lyset skaber sin egen skygge og vi vil altid leve med den dobbelthed. At de mørkeste tider i vores liv måske mest af alt er skyggen af det gode, vi har oplevet?

Du har sikkert også oplevet, at et lillebitte lys kan gøre en enorm forskel i et helt mørkt rum? Du leder efter lyskontakten i mørket og selv en gammeldags elektrisk pære i en ledning i loftet kan opleves som en velsignelse af lys.

Sådan er det vel også, når livet er mørkt? Først da ser vi for alvor de små ting i livet, når lyset falder på dem. Et solstrejf gennem en sprække i de mørke skyer. En solsort, der uventet synger for dig. Et smil fra et ukendt menneske på gaden.

Lys og skygge hører sammen. De kan ikke skilles, men vi kan opleve perioder med næsten kun lys – eller famle os frem i nærmest totalt mørke. Som når sorgen lammer, når vi mister et menneske, vi holdt meget af. Ja, den er større, jo mere det menneske betød for os. Men tænk, hvis ingen var efterladt i sorg efter et dødsfald?. Hvis ingen savner dig, når du er væk? Sorg er prisen for kærlighed, siger et gammelt mundheld, og det er vist ikke helt forkert.

Prisen for at møde den eneste ene, er risikoen for at miste igen. Det får mange til at ikke turde involvere sig. Det er mere trygt at beskytte sig mod tabet ved lukke sig inde i sig selv. Eller møde andre bag den form for facade, der beskytter mod at blive såret.

‘Mærk verden’, skrev Nørretranders engang. Mange vælger det fra, fordi der er så meget ondt og urimeligt i verden omkring os. Så bliver det lettere at ikke mærke – hverken den globale verden, eller den verden, som er lige omkring os. Lidt tragisk, for vi kan stadig handle i forhold til de mennesker, der er lige omkring os. Møde dem ansigt til ansigt, i øjenhøjde og med nærvær og i det møde skabe en bedre verden.

‘Mærk smerten i din verden’. Ja, det kræver mere mod at mærke den nære verden end nyhedernes tragedier. Når du prøver at opmuntre de mennesker, du allerede har relationer til. Du kan blive misforstået eller afvist. Deres forventninger kan være større end det, du magter at give. Du kan mærke deres smerte – men du kan også lade dem mærke dit nærvær, din interesse og du kan handle sammen med dem.

Vi kan finde lyset bag skyggen, når vi hjælper hinanden. Vi kan sammen lede efter den anderledes ro, der er mere end stilhed. Vi kan hvile i den, måske bare et øjeblik, hvor mørket letter og stormen løjer af, lige hvor vi er. Vi kan finde en pause i hverdagens hurlumhej og samle kræfter mellem livets kolbøtter. Vi kan glæde os til, at solen igen skinner på os – og kaster nye skygger.

Lige nu, synes jeg det er svært, for der er mere skygge end lys omkring mig. Men det har været godt for mig at sætte ord på det – og dele det med dig. 🙂

 

Bente

Her er mere om samme tema:

Når hver dag bliver en særlig dag

Hvor er min oplader?

Fotos af fotograf Bent L. Hansen med copyright

 

Comments 4

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *