Når du står på bunden

Husum Havn

Der er én god ting ved at stå på bunden. Nu kan det kun gå opad – på et eller andet tidspunkt. Ok, det kræver en indsats. Det kræver tålmodighed. Der er måske også brug for hjælp fra andre – men der er plads til håbet om, at det vender. At det bliver bedre. At jeg igen får vand under kølen og kan sætte sejl mod nye mål.

Bunden kan give en speciel form for ro, for jeg ved, jeg ikke længere er i frit fald. Det er bunden, jeg kan mærke under fødderne og somme tider er det netop dér, håbet fødes igen. Midt i mørket, hvor jeg indser at jeg ikke magter at løfte mig fra bunden uden andre tanker – og andres hjælp. Det kan jeg handle på og her er mine bedste erfaringer: Se op – Se ud – Se ind.

Se op! Her er Gud – eller hvad du vil kalde det, der er større end dig selv. Her er også et blik på morgenhimlen, der går fra sort til dybblå til lysende blå. Her er aftenhimlen, der genspejler solnedgangen og fortæller dig, at du trygt kan hvile, til det igen bliver morgen. At du kan lade din krop og dit sind genoplade i søvnen, før livet kræver mere af dig.

Kom ud i luften og kig op. Gå en tur, hvis du kan, og mærk vinden mod dit ansigt og se på skyerne. Selv mørke og tunge skyer er fascinerende, når du følger dem over himlen. Se på farvespillet og lyset bag dem – og husk, at sådan er det også med de mørke skyer, du oplever i dit liv: der er lys bag dem og over dem og på et tidspunkt bryder solen igennem dem.

Se ud! Der er mange andre mennesker, der er som dig. Se ud – og se andre i øjnene. Her ser du, at du ikke er alene, men i øjenhøjde med andre, der står på bunden lige nu – eller husker, hvordan de selv oplevede det. Her kan du fornemme, at du ikke er alene og du kan blive mødt af smil og varme knus. Her kan du opleve, at du betyder langt mere for andre, end du kunne se, da du kun kiggede ned – og så bunden under dig.

Min erfaring er, at de fleste gerne vil hjælpe, men er usikre på, hvordan de bedst gør det. Især uden at såre dig eller lyde bedrevidende. Hjælp andre med at hjælpe dig – sig, hvad du har brug for! “Jeg har bare brug for en opmuntring!” er en sætning, jeg kan sige til mange venner – og så ender det gerne i et godt grin hos os begge. Samt et par ord om, hvad jeg stadig kan og gør, og så bliver perspektivet igen rigtigt.

Se ind! Fortæl dig selv en ny historie – om dig og dit liv! Hvad det er for historier, du har genfortalt og gjort til din historie? Måske er det ikke din sande historie eller sandheden om dig?

Se indad, og se, hvad det er for et mønster, du har med fra tidligere. Her kan du opdage, at den lille skæve oplevelse er blevet til en stor løgn, du har gjort til sandheden om dig selv. Her kan du blive befriet for tanken om, at du ikke duer, fordi andre lo ad dig i en skoleklasse. Her kan du mærke friheden ved at se, at det ‘kun’ var en enkelt oplevelse, som du misforstod – men bar med dig.

“Vi må ofte tilbage for at komme frem” er et citat fra ukendt kilde, der har fulgt mig. På samme måde må jeg ofte nå bunden, før jeg ser, hvad jeg skal ændre for at komme op.

 

Bente

 

Måske har du også lyst til at læse:

Lavvande i mit liv

Afmagt

Når det afskårne skyder igen

Blomster ved mit grænsehegn

 

Fotos af fotograf Bent L. Hansen med copyright

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *