Lavvande i mit liv

Tidevand er den daglige rytme mellem lavvande og højvande. Det kan forudsiges af eksperter, der kender månens indvirkning på havet. Derfor kan mennesker indrette sig efter det daglige skift.

Det samme gælder ikke helt, når vi bruger billedet på vores liv. Ikke på mit liv, i det mindste. Her kan det være lavvande i lang tid, før højvandet vender tilbage. I den periode “står jeg” på mudderbunden, som skibene på billedet.

Lavvande i Husum Havn
Det er kun anden gang i mit liv, at jeg har set skibene stå på mudderbunden, fordi havnen er tørlagt af ebbe, som vi så det her i Husum Havn en sen aften først i juli.

Jeg tænkte, “det er så forkert”, for der skal være vand i en havn. Det strider imod al sund fornuft at skibe står på bunden af havnen og bådene ligger som små klatter på det mørke mudder. Men de stod stadigvæk op, skibene, mens de ventede på, at tidevandet vendte tilbage.

Lavvande i mit liv
Sådan er det også i mit liv! Der er perioder, hvor jeg står “på bunden” og venter på, at “tidevandet” giver mig vand under kølen igen.

Jeg kan ikke flytte mig, men står i en naturlig venteposition – og er ikke væltet. På et tidspunkt vender livets tidevand tilbage og løfter mig op fra bunden igen.

Måske er jeg stadig fastlåst af fortøjninger på kajen, som skal løsnes, men så er der igen mulighed for at komme ud på havet. Eller bare en mindre sejltur på fjorden?

Hvornår vender vandet tilbage?
Vi gik langs kajkanten og jeg blev mindet om, at søfolkene kan klage over, at de har for travlt til at vente på tidevandet, men de kender havets rytme og ved, at det bliver højvande igen to gange i døgnet. Så de venter.

Det forsøger jeg at lære. Ting tager tid – og ventetid er en del af livets flod og ebbe. Der er altid en rytme mellem lavvande og højvande.

Højvande følger lavvande
I mit liv følges de to ting ad: Højvande er mængder af indtryk, handlinger og stress – og lavvandet følger som en reaktion, for min krop kan ikke kan justere for det uden ekstra medicin. Så jeg ender ofte med at være i fuld gang – eller totalt flad. Ja, sommerens varme har været en ekstra udfordring. 🙂

Bente

Måske har du også lyst til at læse disse klummer?

Ting tager tid
Det har jeg skrevet om med inspiration fra sluserne ved floden Mosel.

Målløse dage
Vi har alle brug for perioder, hvor vi igen lader op til at være effektive.
Hvorfor har vi så svært ved at acceptere det?

Tak til fotograf Bent Hansen for billeder 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *