Øjeblikke med betydning

Tiden går – og jeg kan ikke følge med. Den spurter af sted og jeg kommer halsende bagefter. Kan jeg sætte tiden i stå? tænker jeg. Måske sætte en bølgebryder i den og skabe et øjeblik med overblik?

Jeg planlægger og laver lister – og det er godt – men somme tider glemmer jeg, at alt kan ændres på et øjeblik. De gode ting kan falde på plads – men verden kan også falde fra hinanden i et fatalt øjeblik, hvor nogen er uopmærksomme i trafikken eller træffer en katastrofal beslutning.

Et eneste øjeblik med livslang betydning. Det er svært med den tilfældighed, der afgør mit og andres liv på et øjeblik. Som terninger, der kastes – og det blev ikke en 6’er.

“Det var dengang, da ..” siger vi – om store begivenheder eller særlige oplevelser, der er blevet markeringer i tiden. Øjeblikke med betydning – og et klart ‘før og efter’ – de helt almindelige dage, der er svære at huske, når hverdagene har fart på.

Når jeg ser billedet her, husker jeg det særlige lys over vandet, mens vi sad på bænken oppe på skrænten. Et øjeblik, der blev stående og voksede i betydning som mindet om et par dages ferie i Nysted.

Solen varmede og øjeblikket var magisk. Det var Danmark, når det er smukkest med bøgetræer og kystlinje. Et særligt øjeblik for os, hvor tiden nærmest stod stille.

“Det er netop det, musikken også kan: sætte tiden i stå, så kun øjeblikket eksisterer.” Jeg hørte det på P2 klassisk fra min radio i køkkenet, mens jeg snittede grønt til salaten.

Lige der, havde jeg brug for at tiden kunne sættes i stå så jeg kunne mærke et øjebliks ro med dyb vejrtrækning.

Det mindede mig om de tidspunkter, hvor jeg gerne ville sætte tiden i stå for at kunne fastholde et øjeblik med en særlig oplevelse. En smuk solopgang. En dybsindig samtale med et andet menneske. En glæde, der bredte sig i hele kroppen. En særlig begivenhed, som aldrig kunne gentages.

Benny Andersen skrev om “Tiden”:
“Vi har tolv ure i huset
alligevel slår tiden ikke til.”

Men tiden går ikke i stå, den iler videre. Så jeg må indfange det særlige øjeblik – mens tiden iler. Være opmærksom på det og gemme det i min hukommelse. Nyde det og handle på min taknemlighed over at SE det.

Mine øjeblikke med betydning bliver markeringer i tiden, der gør det muligt at koble flere indtryk sammen med.

Det bliver den ‘knagerække’, vi kan hænge flere minder og oplevelser på.

Vi kan tilføje følelser og genkalde os afgørende tidspunkter, beslutninger og erkendelser. Vi samler detaljerne omkring de minder, der er markeringer i tiden.

Familiens ‘øjeblikke’ skaber fælles historie, når vi siger: “Kan du huske dengang da?” Vores billeder og fotoalbum er en skattekiste af øjeblikke, der er indfanget og støtter hukommelsen.

Som familiens første besøg i Legoland, hvor drengene var fascinerede af, at deres ‘klods-verden’ her var blevet til rigtige huse, de kunne gå ind i.

Efterårsferien i de svenske skove, hvor vi gik langs en å, der pludselig blev til et vandfald. Eller ferien i Disneyland med Jacob, som blev hans særlige historie.

Ferier har skabt fælles familiehistorie – som lever endnu, når vi husker de særlige øjeblikke.

Sådan har jeg også markeringer, hvor et øjeblik har fået en særlig betydning, fordi tiden er blevet ‘udvidet’ i højden, dybden eller bredden. De er en skat, kun jeg kender – og en kilde til stadig undren.

Nogle øjeblikke har fået vidtrækkende betydning, fordi de gav en klar erkendelse af, hvad jeg skulle handle på. Noget nyt, jeg skulle træde ud i med tillid til, at det kunne bære. Noget gammelt, jeg skulle give afkald på og forlade. Men alle blev øjeblikke, der formede mig – og mit liv.

Kan tiden stå stille? – eller er det ‘bare’ øjeblikket, der bliver stort nok til at jeg oplever tidløsheden? – og en lille bid af evighed?

Bente

Her kan du læse om andre øjeblikke, jeg har forsøgt at fastholde og forlænge, mens jeg oplever den magi, de indeholder:

Ord om betydning

Har du brug for ro?
Vester Skerninge Kirke

Den korte, men særlige samtale, der fik stor betydning for mig:
Giv mig nærvær – ikke gode råd

Fotos af fotograf Bent L. Hansen med copyright

Comments 4

 • Tak for disse gode tanker kære Bente.

 • Selv tak, kære Inge-Lise.
  Tanker er heldigvis stadig ‘toldfrie’ – selv om de kan være værdifulde. 🙂
  En god dag til dig med betydningsfulde øjeblikke.

 • Tak kære Bente for god brugbar øjeblikkelig læsning..
  Fra Skagen over Disneyland giver hvert øjeblik mening med selve Livet.
  Livet som på en gang er så skrøbeligt og fuldstændig fantastisk.

  TAK
  Som i
  Tanker
  Af
  Kærlighed

  God bless
  And forget the rest

 • Kære Niels, tak 🙂 at du netop har beriget dette øjeblik med formuleringen:
  “Livet som på samme tid er så skrøbeligt og fuldstændig fantastisk!”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *