Ord om betydning

Når vi står ved livets begyndelse og afslutning, ser vi tydeligt, hvad der har størst betydning. Det kan være sværere at se i hverdagens virvar af gøremål og indtryk.

‘Betydning’ er et ord, vi bruger når små børn opdager ordenes verden og har brug for forklaringer, men det har endnu en vinkel, som vi sjældent bruger. I Den danske ordbog står der:

‘Betydning er vigtighed, værd eller relevans som tillægges noget eller nogen.’

Vi har brugt ordet ‘betydning’ meget i de seneste måneder, da min far var syg og i tiden omkring hans død og bisættelse. Det var naturligt at sige: ‘Det betød meget for far!’ Det var naturligt at give fars værdier betydning ved at handle efter dem i praktiske forhold.

Betydning blev et vigtigt ord i vores familie. Det blev naturligt at forstærke vigtige hverdagsværdier og sige ‘det betyder meget for os at ..’ Vi opdagede en ekstra dimension i samtalerne, når vi sagde ‘det betyder meget for mig at ..’

‘Betydning er vigtighed .. som tillægges noget’ 

Vi kender vigtigheden og bruger den til planlægning af arbejdsliv og familieliv med kalender og to-do lister. Vi bliver stressede, fordi alt for mange ting er blevet alt for vigtige – og lige vigtige.

Livet hjælper os gerne med at skelne mellem det vigtige – og det, der har virkelig værdi. Vi kan godt vælge det mest værdifulde fra listen over det vigtige, men vi gør det måske først, når omstændighederne presser os til at vælge. For her skal vi vælge noget vigtigt fra, og det er modsat kravene i verden lige nu.

‘Betydning er .. værd som tillægges .. nogen.’ 

Jeg har mødt mennesker, som følte de var enormt betydningsfulde og derfor blev utålelige at være sammen med. De opførte sig i hvert fald, som om alle skulle kunne se deres store betydning og bøje sig i støvet for den. Som om de havde et større værd end andre.

Men det er kun andre, der kan tillægge et menneske kvaliteterne værd, relevans og vigtighed – og pege på det menneskes betydning. Når et menneske gør det om sig selv – så er det måske mere et udtryk for manglende værd? Måske for mindreværd, som er det mest brugte ord med ‘værd’?

At give betydning – og få betydning

Vi kan give betydning – og vi kan få betydning – men vi kan ikke give os selv betydning. Den kommer af de ting, vi har givet betydning undervejs i livet. Af de værdier, vi har handlet på. Af de holdninger, vi har gjort relevante og gældende i hverdagen.

Ved fars bisættelse var det tydeligt, at han havde haft betydning for mange. At hans liv og indsats havde betydet meget. Det ville have undret ham, for han handlede jo ‘bare’ på det, der gjorde hans værdier til virkelighed.

‘Betydning er det, der bliver tilbage, når berømmelsen er væk!’ 

Jeg ved ikke, hvor citatet kommer fra, men det giver mening for mig i en tid, hvor hurtig berømmelse er hverdag i medierne. Den kan falme hurtigt og kendte personer bliver tabt i glemslen igen.

‘Hvorfor bliver folk først berømte, lang tid efter de dør?’ spurgte jeg for længe siden på vores lokale børnebibliotek. Jeg læste biografier og forstod ikke, hvorfor de største komponister levede og døde i dyb fattigdom, når de senere blev berømte og deres musik blev mange penge værd.

Bibliotekar Olsen var en klog pædagog, der sporede mig ind på bøger om forskellen på at være berømt – og betydningsfuld. Dengang brugte man ikke penge på at udgive bøger om berømte mennesker, hvis de ikke havde haft betydning. Nu oversvømmes vi af bøger om berømtheder, der promoverer deres egen betydning.

Anderledes var det, et af børnebørnene beskrev om fars betydning: “Morfar var et af de mest vidende og åbensindede mennesker jeg kender, og han og mormor har inspireret mig til at være nysgerrig og kritisk, og det er en gave jeg værdsætter usigeligt højt.”

Får mit liv betydning? 

Det tør de færreste af os sige højt. For hvad nu, hvis vores liv er uden betydning? Så er vi ude i et eksistentielt tomrum. Så giver det ikke mening, at stå op om morgenen og gå i gang med opgaver og arbejde. Så er der ingen grund til at behandle kloden eller andre mennesker med respekt – for alt er alligevel uden betydning.

Alle mennesker har værdi – og værd. Alle kan omsætte små og store evner til betydning for andre – og for dem selv. Det giver selvrespekt at gøre sit bedste med livet – og respekt fra andre.

Det giver livet mening – og betydning!

Bente

Hvor er ordene, vi kan bygge på?

Måske har du også lyst til at læse om afskeden med min far:
Farvel, far

Comments 2

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *