Mere lys i mørket

“Det er i mørket, man tydeligst ser lyset.” Ja, og alligevel prøver vi at ønske mørket væk – i stedet for at tænde det lys, vi har med os – for tænk, hvis mørket kunne forsvinde af sig selv.

Verden er mørk, lige nu, og derfor har vi brug at gøre alle de ting, der kan være med til at “tænde lys” og være til opmuntring for andre – lige meget hvor små og ubetydelige, de ser ud.

Derfor glæder jeg mig over lyskransene i vores vinduer. De blev tændt første søndag i advent – og de er vores eneste advents- og julepynt. Så selv om de koster kroner i en dyr el-tid – så får det være sådan.

Hvad er det, lyset gør? Det går måske helt tilbage til nogle af de første ord i biblen i 1. Mosebog 1,3: ”Gud sagde: ”Der skal være lys!” Og der blev lys. Gud så, at lyset var godt.”

Det fortsætter gennem biblens fortællinger til ordene om Jesus i Johannesevangeliet 1:4-5 ”I ham var liv og livet var menneskers lys.” Det er netop dét, adventstiden peger hen i mod – at Jesus kommer med liv fra Gud til os. 

Lyset tænder håb i mørket – måske som i urtiden, hvor lyset kom fra det bål, som blev tændt for at give varme til fællesskabet?

Hvordan er det da lykkedes mørkemænd at få så meget magt over vores verden? – og over vores tanker? Jeg undrer mig og mærker afmagten over, at samfundet lukkes ned – for hvad kan jeg gøre? Jo, jeg kan tænde lys – konkret og symbolsk.

Alle former for venlighed, et smil eller et venligt nik. En brugt vinterfrakke, der gives videre til en hjemløs. En madvare-gave til venner, der kæmper med for store regninger. Et bidrag til julehjælp. Eller hvad vores muligheder og idéer nu er. Alt tæller med , når der er mørkt omkring os – og i os, efterhånden som mørket kryber ind under huden.

Når jeg ser lyskransene i mine vinduer, husker jeg, at lyset er det eneste, der kan give mørket modspil. Derfor fejrer jeg adventssøndagene med en bøn om, at lyset igen må få magt til at oplyse mørket.

For Guds lys skinner ind i mit liv, uanset hvor mørkt det ser ud, lige nu.

Gud kender mig:
“Da jeg endnu var foster, havde du mig for øje;
alle dagene stod skrevet i din bog,
de var formet,
før en eneste af dem var kommet.”

Det er ord fra biblens Salme 139,16.
Læs hele salmen, hvis du trænger til ord om tryghed:
https://www.bibelselskabet.dk/brugbi…/bibelenonline/Sl/139

Må kærlighed og lys skinne igennem dit liv i dag. 

Bente Christa

.

Måske har du også lyst til at læse:

Jeg tænder lys i en mørk tid

Lyset er vigtigt for mig – især morgenlyset, når dagen bryder frem. Jeg har lyttet til Cat Stevens og “Morning Has Broken” som en velkomst til en ny morgen, der bryder frem, med nye muligheder – som den allerførste morgen i skabelsen.

Det blå morgenlys

De seneste 28 år har vi boet på 2. sal med udsigt over fjorden – først med et flot kig til kysten på den anden side, senere med bare et lille kig mellem nye, høje boligblokke, der skulle give andre den efterspurgte fjordudsigt.

Vores nye lejlighed ligger også på 2. sal og har derfor masser af lys hele dagen. Faktisk startede vi vores fælles liv i en lejlighed på 4. sal på Vesterbro i en gammel ejendom i Arkonagade, hvor vi boede øverst oppe og derfor fik masser af lys gennem de gamle, mørnede vinduer.

.

Fotos af fotograf Bent L. Hansen med copyright

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *