And eller svane?

Vi har tradition for at fodre ænderne med brød ved alle små søer. Det har altid været hyggeligt at parkere klapvognen og lade børnene kaste brød ud til ænderne.

De snadrer, når de kæmper om brødet – og de bremser på den sjoveste måde i vandet, når de kommer flyvende for at komme først til bords.

Den grimme ælling. Kan du sige “ælling” uden at tænke “den grimme ælling” og H. C. Andersens eventyr? Kan du tænke eventyret igennem med dig selv i hovedrollen? Kan du også se dig selv som den smukke svane?

Måske har Andersen ramt vores danske folkesjæl meget fint?

Vi svømmer rundt i vores personlige andedam og brokker os over, at andre snupper den bedste bid brød foran os. Vi ærgrer os over, at andre har mere succes med deres liv end os. De får mere end vi gør. De har det lettere os.

Hvad nu hvis? Ja, hvad nu hvis, du tænkte eventyret igen med dig selv i hovedrollen. At du måske ikke behøver at sammenligne dig selv med de andre i andedammen? At du måske i virkeligheden er svanen ‘i forklædning’? At du kan folde vingerne ud og flyve i højere luftlag end tidligere? At du måske …

Hvad nu, hvis du er mere svane end and? Det er en skræmmende tanke – og noget, vi ikke siger højt. For her i andedammen skal du ikke tro, du er noget særligt. Så mange af os snadrer videre i andedammen og lever af det, vi kan finde der. Og brokker os. Meget højt eller mere stille. Mens vi finder mange grunde til, at det ikke går os bedre. Det skyldes samfundet, naboerne, nye love og regler, indvandrerne – de andre.

Kun du kan være dig. Der er kun én som kan være dig – og leve og udfolde DIT liv. Som Andersen ville sige: “Det er netop det fine ved det!” Du har en særlig historie, som kun du kan berige verden med. Hjælpe andre med.

Du har præcis de evner, du har brug for, til at give et særligt bidrag til verden omkring dig.

Mød denne dag som dig. Derfor har verden brug for, at du møder denne dag som dig – med dine evner. Vi kan synes, vores evner ikke rækker til noget uden for vores egen gadedør, fordi verden virker af lave og problemerne er uendelige. Men du kan gå ud ad døren  og smile til andre ved busstoppestedet og allerede der, har du gjort en forskel i din verden.

Hvordan er det nu, vi siger? Når en sommerfugl basker med vingerne her, kan det starte en lavine på den modsatte side af kloden. Ja, du ved aldrig hvad du sætter i gang – godt eller dårligt. Men når vi indtager vores unikke plads, giver vi plads til, at andre kan gøre det samme.

Har du hørt lyden af svanerne, når de flyver i formation, højt over dig? En ganske særlig lyd, men sjælden, fordi der er så mange andre lyde omkring os.

“Kom og følg med os!” – hvisker de til mig, svanerne højt oppe i luften. Kan du høre dem?

🎶

Bente Christa

.

Måske har du også lyst til at læse:

Kun du kan være dig

Alle mennesker er mere end

Fotos af fotograf Bent L. Hansen med copyright

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *