Kun du kan være dig

Muren her gjorde indtryk, for jeg har aldrig set det indvendige af en gammel kampestensmur. Hvad der var sket med den, ved jeg ikke. Men den viste mig noget om betydningen af de “usynlige” små sten – og jorden – for de fyldte mellemrummene ud mellem de største kampesten. De var med til at bære vægten. og sikre stabiliteten, så muren ikke sank og gik i stykker.

Vi har alle betydning
Ja, sådan er det med livet, tænkte jeg, mens jeg kiggede på den ødelagte mur. Mange opgaver bliver først synlige, når de ikke bliver udført. Når mennesker oplever, at det ikke gør nogen forskel, at de bruger deres evner. Når ingen ser det, de plejer at gøre. Når det kun er de store talenter, der hyldes. Når den daglige indsats bliver usynlig: madlavning, oprydning, lektielæsning – og opmuntringen af de mennesker, der er os nærmest.

“Vi kan alle bidrage med noget!”
Det er rigtigt og samtidig er det blevet en politisk floskel, der dækker over besparelser på offentlig hjælp. Jeg vover alligevel at skrive det én gang til, for det er grundlaget i alle fællesskaber. Vi kan alle bidrage. I det store nationale fællesskab, vi kalder samfundet. I det mindre fællesskab, hvor du lever dit hverdagsliv. I de små fællesskaber med familie og venner.

Bidrage med hvad?
Det er ikke os alle, der kan tilbyde den store arbejdskraft eller møde på arbejde 37 timer om ugen. Men dit bidrag kan være så meget andet. I mit univers betyder det “bare” at være mig og bruge mine evner i det omfang, jeg har kræfter til. Måske til at være den mørtel, der holder sammen på stenene, som i muren på billedet? Møde andre med venlig opmærksomhed. Se dem i øjnene og anerkende deres værdighed. Deres betydning. Anerkende indsatsen fra de mennesker, der gør en forskel, hvor livet er svært. Fastholde, at livet også rummer uendelig skønhed – midt i alt det uskønne.

Historien om 3 mænd med talenter
Der er en tidløs fortælling i biblen om tre mennesker, der får udleveret værdier, som de skal forvalte for deres arbejdsgiver, mens han er væk. Den første får 5 talenter, som her betyder mønter. Den næste får 2 og den sidste kun én. Ham med de fleste sætter dem i omløb, afleverer fortjenesten og får ros. Ham med de færre talenter, bruger dem fornuftigt og kan aflevere et pænt resultat. Men som i eventyrene ligger læringen for os i den tredje, som kun får udleveret ét talent. Han graver nemlig mønten ned, så han ikke mister den. Han kan derfor aflevere det samme talent, som han fik udleveret – men ubrugt og endda uden “renter”.
(Mattæus 25,14-30)

Vi har vist alle stået i en lignende situation: Vi ser de andre, der kan meget mere end os. De har større evner og flere muligheder. “Jeg kan jo ikke noget særligt.” Nej, vi er mange, der kan se andres fordele, men ikke vores egne muligheder. Vi graver os ned og smågrynter over uretfærdigheden i uddelingen af evner. Så risikerer vi heller ikke at mislykkes. Det er så trygt at gemme sig bag andre.

Kun du kan være dig
Men du har stadig mindst ét talent, som du skal have sat i omløb: DIG. Der er kun én som kan være dig – og leve og udfolde DIT liv. Du har en særlig historie, som du kan berige verden med. Den indeholder alle de erfaringer, som du kan berige andre med. Hjælpe andre med. Du har præcis de evner, du har brug for, til at give et særligt bidrag til verden omkring dig.

Mød denne dag som dig
Derfor har verden brug for, at du møder denne dag som dig – og med dine evner. Du skal sætte dit talent i omløb. Vi kan synes, vores evner ikke rækker til noget uden for vores egen gadedør, fordi verden virker af lave og problemerne er uendelige. Men du kan gå ud ad døren og smile til andre ved busstoppestedet og allerede der, har du gjort en forskel i verden.

Sommerfuglen på muren
Der sad en sommerfugl på en ødelagte kirkemur. Hvordan er det nu? Nogen siger, at når en sommerfugl basker med vingerne her, kan det mærkes på den modsatte side af kloden. Ja, du ved aldrig hvad du sætter i gang, når du er dig. Men når vi indtager vores unikke plads og basker med vores sommerfuglevinger – så har det konsekvenser. Så sæt dig selv og dine talenter i omløb – og se, hvilke gode ting der sker i verden. Måske kan du være med til at vælte en mur undervejs.

Bente

 

Måske har også lyst til at læse:

Når hver dag bliver en særlig dag

Vi bygger på fortidens fundament
Vi ved ikke, hvilken betydning vores liv får for andre. Derfor må vi leve på vores værdier og tro på, vi er med til at bygge en bedre verden på fortidens ruiner og fundamenter.
Porta Nigra

Ord om betydning
Alle mennesker har værdi og kan omsætte små eller store evner til betydning for andre – og for dem selv.

Fotos af fotograf Bent L. Hansen med copyright

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *