Når tiden står stille

Sanct Catharinæ kirke i Ribe
Klostergården, Sanct Catharinæ Kirke i Ribe

Der findes steder, hvor tiden næsten står stille. Som om tiden er sat i stå i en uendelig stilhed. Steder, hvor jeg har oplevet at træde ind i en overnaturlig fred. Hvor min sjæl fandt ro. Jeg kalder dem mine ‘oase-steder’.

Sanct Catharinæ Kloster i Ribe er et af mine ‘oase-steder’.

Jeg kom her første gang med hele familien, da jeg var 14 år og vi besøgte Ribe. Byen var speciel for os, for her grundlagde min oldefar en avis og her var han en del af byens liv. Mors moster Karen viste os byen og den gamle klosterkirke. Den gjorde indtryk på os. Her var en fortættet atmosfære af århundreders salmesang, bønner og orgelmusik.

I kirkens sideskib åbnede vi en gammel dør og trådte ud i klostergården. En ny verden åbnede sig for mig her. Vi stod i den overdækkede gang, der gik hele vejen rundt om gården. Lyset faldt gennem de fint murede vindueshuller. Og så ramte duften mine næsebor. Den mest sammensatte duft af roser.

Sandt Catharinæ kloster i Ribe

Vi gik ud i klostergården – andægtigt – selv om vi 4 børn nok ikke kendte dét ord. Men vi var overvældede af indtryk. Solen, duften og stilheden.

Der var endnu et indtryk, som det tog mig mange år at finde ord for. Inde i mig selv oplevede jeg et helligt sted. Uden at vide helt, hvad det betød og uden at sige det til andre. Men noget dybt inde i mig rørte på sig med en genkendelse. Et svar – ja, her vil jeg gerne være! Her er godt for mig!

Selvfølgelig vidste jeg, at et kloster havde med Gud at gøre, for her boede munkene. Det var samtidig en smuk gammel bygning, solen skinnede og roserne duftede. Jeg kunne næsten høre munkenes sang. Men der var mere end det. Her i klostergården oplevede jeg et fortættet nærvær, som jeg ikke kendte. Som jeg ikke havde ord til at beskrive.

Sanct Catharinæ kloster i Ribe

Jeg har besøgt kirken og klostergården utallige gange siden.

En smuk sommeraften sad vi i klosterkirken som i en ‘tidslomme’. Tiden stod stille, da kirkens organist fik den mest vidunderlige musik af Bach til at vibrere gennem bænkene og fylde hele rummet.

Efterhånden forstod jeg, hvorfor jeg altid gerne går indenfor i katedraler og klostre. Her træder jeg ind i en fortættet oplevelse af Guds nærvær. Her finder jeg den fred, som verden ikke kender. Her forsvinder rastløsheden. Her finder min sjæl ro.

Oplevelsen i Sanct Catharinæ sidder dybt i mig. Jeg behøver ikke længere gå derind for igen at opleve, at tiden står stille i munkenes fodspor. Jeg kan hente oplevelsen frem, når jeg er langt væk. Eller genfinde den samme ro midt i hverdagens hast. Huske på, at livet har et større perspektiv end denne dag. At denne frustration ikke er verdens ende.

Vi bygger fundament for livet for generationerne efter os, med vores indsats i dag. Præcis som munkene gjorde i Sanct Catharinæ. Det er småt, det jeg gør i mit liv i dag. Det er stort, fordi det er stenen, der kommer til at mangle i muren, hvis jeg ikke lægger den. Måske bare en lille sten, men vigtig i helheden.

Hvad tænkte munkene, da de sang i gangene omkring klostergården? Jeg forestiller mig, at tiden også stod stille for dem. At de måske oplevede et helligt øjeblik, hvor tiden var uden betydning. Tiden flyver, og tiden står samtidig stille – som et kig ind i evigheden. En anderledes dimension?

Oplevelsen af klostergården har været en af oaserne i mit liv. Et sted, hvor jeg kunne finde ro og nye kræfter.

Bente

 

Sanct Catharinæ Kirke og Kloster
blev grundlagt af Dominikanermunke omkring 1228. De kaldes ofte ‘Sortebrødrene’ da de bar sorte munkekutter. Størstedelen af den nuværende kirke stammer fra tiden omkring 1433.

Gennem kirken er der adgang til den middelalderlige klostergård, omkranset af to etager høje korsgange. Ved reformationen nedlagdes klostret. I 1543 overdrog kong Christian 3. Sanct Catharinæ Kirke til Ribe by som sognekirke. Efter reformationen tjente klosteret som hospital og siden som stiftelse for enlige. Klosteret forfaldt indtil 1918, da et omfattende restaureringsarbejde blev sat i gang.

Læs mere om Sanct Catharinæ Kirke og Kloster her

Der er copyright på alle billederne, der er taget af fotograf Bent L. Hansen.
Jeg formidler gerne kontakt til ham om brug af billederne, da vi deler både liv og adresse.

Comments 2

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *