Halve historier og hele sandheden

‘Al indkørsel forbudt’ for halve historier, der bliver til hele sandheden. ‘Stopforbud’ for alle sammenligninger. Det er fast arbejde at håndhæve det, for de findes overalt – selv i de få minutters reklame, der ruller over skærmen, mens jeg venter på TV avisen.

De halve historier trives på de sociale medier- og sandheden bliver svær at se, for de viser kun en del af virkeligheden. Vi ved det godt, men bliver alligevel påvirket, fordi sammenligningen går stærkt – og fordi billedet af det perfekte fanger vores opmærksomhed.

Her er en lille historie, med stor betydning for mit liv:

En bekendt lagde et billede op af et fint dækket bord, og jeg forestillede mig, at resten af hendes liv og hus var lige så perfekt 🤗

Det var det ikke, fandt jeg ud af. Billedet af det fint dækkede bord var taget, så man lige præcis kun kunne se bordet – men ikke ombygningsrodet i resten af rummet. Lige der gik det op for mig, at jeg havde skabt et billede af et perfekt liv, som ikke eksisterede.

Den halve historie, der blev hele sandheden 
“Bente, du svigter din familie!” blev sandheden for mig efter en klassisk kommentar for 25 år siden. En pædagog sagde: “Børn har godt af varm kakao og hjemmebagte boller, når de kommer fra skole.” En helt almindelig bemærkning mellem mødre til skolebørn dengang. Men denne her havde modhager og gravede sig fast i min dårlige samvittighed.

“Du svigter!” sagde den, og gravede sig dybere ned. Selvfølgelig svigtede jeg, for ingen magter alt. Slet ikke mig, der var alene om 3 børn i hverdagene, havde et krævende og uforudsigeligt job, en mand med lange arbejdsdage – og stod midt i afklaring af autisme diagnoser på to af børnene samtidig.

Men det viste sig, at det også kun var den halve historie. Den anden halvdel kom frem mange år senere, i et tilfældigt møde, med bemærkningen: “Jeg har altid været misundelig på dig, fordi du kunne læse tunge teologiske bøger!” 🙃🙂

Se, det var en halv historie, der handlede om noget helt andet – men var blevet til en sandhed, jeg gik ned på. Da jeg hørte sandheden om den halve historie, blev jeg vred, sådan rigtig vred, og jeg gjorde autencitet til et mål for mit liv. Ægthed, ærlighed, og det rigtige størrelsesforhold på tingene.

Det er stadig en udfordring for mig, men jeg forsøger at fortælle hele historien, med både forside og bagside. For ingen skal høre halve historier fra mit liv og blive frustrerede over at tro, at det er hele sandheden. 🤫🤔

Vi hører den halve historie som hele sandheden
Kender du det? Du har det faktisk ok med dig selv og din indsats. Lige indtil du begynder at sammenligne med andre. Det er så let at falde i fælden: Når andre fortæller om deres aktive liv, og jeg sammenligner med mit langsomme liv. Den halve historie ser et øjeblik ud som hele sandheden.

“Nu er jeg også lidt træt efter dagens møder” sagde en kollega henkastet. Hvad gjorde jeg? Jo, jeg følte mig også træt, efter mit ene, korte møde – og skammede mig, fordi det havde krævet alle mine kræfter.

En anden kollega fejrede sit 25 års jubilæum. Flot præstation og godt for hende. Men den anden halvdel af historien kan jo være, at angsten for noget nyt holdt hende fast i det velkendte? Loyalitet er en dyd, men måske også en maskeret angst for det ukendte?

Hold op med at sammenligne dig selv med andre!
Jeg går forbi dette skilt, hver gang jeg er i byen. Det bruger jeg som ‘stopforbud’ for sammenligninger. Det er svært for mange af os og kræver en vedholdenhed at fange de halve historier, der sætter fart i sammenligningerne.

“Skal du absolut sammenligne dig med nogen 🧐 så skal du finde fakta – om nogen, der er på præcis samme niveau, har samme uddannelse, erfaring og øvrige forudsætninger, som du har.” Det var et ganske udmærket råd, jeg fik engang. 😏

Sammenligningen er en vane, der kan være svær at ændre – netop fordi det er et mønster, som du automatisk tænker og handler efter. Mærk efter, hvad der er i spil. 

Her er de 3 bedste råd til at ændre vaner, som jeg har fundet:
• Lav en fair sammenligning
• Tag ansvar for din situation
• Du kan ikke sammenligne dit indre med andres ydre liv

Hele sandheden
Desuden er er ingen grund til, at sammenligne dig selv med andre. Du er unik, som du er. ❣️

Der er både en forside og en bagside til alle historier og personer, så led efter dem, før du tager noget ind i dit liv som sandheden om dig selv eller andre.

Glæd dig over alt det, der er særligt i dit eget liv.

🧩🙂

Bente Christa

Billederne har jeg selv taget med mobilen på vej hjem fra en aftale i byen.

Måske har du også lyst til at læse:
Klodsmajor

Troldspejlets splinter


Tro ikke på alt, hvad du siger


Eller denne klumme om at føle sig dum:
“Nå, du er nok nybegynder”

Fotos af fotograf Bent L. Hansen med copyright

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *