Når man dukker sig

“Rejs dig!” var emnet, jeg var inviteret til at tale over. Jeg undrede mig, for “Rejs dig!” – må så betyde, at man ikke står op, men sidder eller ligger? Det kunne tyde på dovenskab, som i “rejs dig og kom i gang”. Her handlede det dog ikke om dovenskab, men om at dukke sig i mængden.

Dukker du dig?

Det er et sjovt udtryk – “at dukke sig”. Meget dansk, tror jeg. Vi gør os selv lidt mindre ved at glide ned i stolen, når der skal vælges folk til foreningsposter. Vi sidder helst på bageste række i forsøget på at undgå opmærksomhed. Alle ved, du ikke skal stille spørgsmål til en generalforsamling, for så bliver du valgt.

Vi skal nødes

Vi undgår opmærksomhed og lader være at vise os. “Er der frivillige til denne opgave?” Vi skal nemlig helst ‘nødes’ til at sige ja. Gerne med lidt overtalelse som i “Vi har ikke andre.” Så kan du jo følge normen og sige “Ok, hvis der ikke er andre, så skal jeg nok forsøge.”

Det kan somme tider være tragikomisk, når man kender personen og véd, at hun har store evner netop til dén opgave og kan løfte den med et flot resultat. Hvorfor skal vi så presses eller overtales?

Janteloven

Den har fået skyld for meget, denne Jantelov. Vi kender den bedst fra “Du skal ikke tro, du er noget!” – men den sætning har da også i høj grad påvirket os. Vi har lært, at det ikke er ok at træde frem i lyset og sige “Det er jeg god til!” Så falder kritikkens hårde hammer. Prøv at forklare det fænomen til mennesker, der ikke kender dansk sprog og kultur. Det er svært, for det giver kun mening for danskere, der er vokset op med det. Vi har til gengæld lært det så tidligt i livet, at det er et fast mønster, vi har med os hele voksenlivet.

Mange har dukket sig i skolens klasseværelse for at undgå lærerens opmærksomhed, når vi ikke havde læst. Men somme tider dukkede vi os, fordi vi var dygtige – og ville undgå kammeraternes negative opmærksomhed, som ofte betød mobning i frikvarteret.

Mønsterbrydning

Måske kan vi grine af det i dag? Lige som jeg ryster på hovedet ad mit mønster fra skolens morgensamlinger, hvor alle stod opmarcheret på rækker i samlingssalen. Jeg var høj og dermed synlig. “Duk dig, vi kan ikke se for dig!” var den pæneste kommentar – så jeg dukkede mig.

Det gjorde jeg også i andre sammenhænge, dukkede mig, for det var mere trygt at være en del af den ensartede masse. Logisk handling for en usikker 14-årig, men en dårlig strategi som voksen. Jeg kan ændre mønstret i dag og opleve friheden ved at sige: “Det mønster har jeg ikke brug for længere.”

Synlig og sårbar

For et år siden skulle jeg købe domæne til min blog og vælge et navn, så hjemmesiden kunne findes på nettet. Jeg valgte at bruge mit navn, men overvejede længe, om jeg turde være så synlig. Her er ingen mulighed for at ‘dukke mig’ for alle kan – og må – vurdere, om mit liv stemmer overens med min værdier. Det er skræmmende, når lyset falder på noget, jeg helst vil gemme væk.

Men det er sundt – og der er en fantastisk forårsfrihed i lyset 🙂

 

Bente

 

Rejs dig! – er også teksten på huskesedlen på min computerskærm. En påmindelse om at ikke sidde for længe ad gangen – men også om at turde være Bente.

 

Måske har du også lyst til at læse:
Klodsmajor

Eller måske:
Troldspejlets splinter

Fotos af fotograf Bent L. Hansen med copyright

 

Comments 6

  • Tak for endnu nogle gode eftertænksomme ord. Jeg har nydt at bruge dine indlæg til Go’morgen lørdag på Den kristne radio. Udsendelserne er lavet nu til de sidste to lørdage i april og jeg håber at få lov at lave flere på et tidspunkt. Jeg nyder at få lov at give dine tanker og ord “mæle”

  • Kære Inge-Lise, selv tak – og tak for dine kærlige og altid opmuntrende kommentarer. 🙂 Jeg glæder mig over, at mine ‘skriv’ kan bruges til “Go’morgen lørdag” – og jeg lytter gerne til din præsentation af dem. Du gør det bare så godt 🙂 Når du læser op, kan jeg høre den ‘helhed’ der ellers forsvandt i alle de ord og formuleringer, jeg har arbejdet med undervejs.

  • Sådan havde jeg ikke tænkt over det før – at opfordringen til at rejse sig også handler om at turde blive set, at stå ved den, man er. Smukt! Jeg mener, der er Nelson Mandela, der har sagt at vi er mere bange for vores lys end for vores mørke. At vi er mere bange for at skinne og bliver set og være fantastiske end det modsatte.

  • Tak, Anne 🙂 Ja, det var Nelson Mandela, der sagde de kloge ord, som for mig er en nutidig version af ordene fra Esajas 60,1 “Rejs dig, bliv lys, for dit lys er kommet, Herrens herlighed er brudt frem over dig”. Det kunne jeg ikke få magt med at skrive om, for det lyder ‘overgearet’ i dag, men betyder jo dybest set, at et menneske får mulighed for at folde sig helt ud. Mandela sagde også: “Du er et Guds barn. Det tjener ikke verden, at du leger lille”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *