Er det grænsen for min drøm?

Drømmere kan være farlige – for drømme indeholder sprængstof nok til at skabe forvandling – eller ødelæggelse, om man synes. De kan i hvert fald sætte gang i processer, der for altid ændrer omgivelserne. Historien viser, at ledere der holder krampagtigt fast ved magten – er bange for de lag i samfundet, der består af drømmerne – forfatterne, kunstnerne og de intellektuelle.

Hold fast i din drøm og billederne, du har af den. Glæd dig og giv den farver. Sæt foden på den første trædesten, du møder, hvor du kan handle.

Drømmene om en bedre verden, en ny karriere, et bedre familieliv eller en ny verdensorden – begynder alle samme sted – med at du sætter foden på den første trædesten og handler på den første, og måske næstbedste mulighed for at bruge dine evner.

Denne morgen nåede mine optimistiske ord og holdninger ikke længere end til noget, der mentalt lignede billedet af den gamle grænsemur. Det var gråt og massivt og jeg kunne ikke se nogen muligheder for at gøre noget, der bragte mig nærmere nogen drømme.

Drømmere får ikke altid drømme til at blive til virkelighed, for det kræver mere end dagdrømmeri. Det kræver villighed til at betale med den daglige indsats, som omsætter drømmen til virkelighed. Måske kræver det også, at jeg justerer min drøm og tegner et anderledes billede af den – giver den mere klare farver?

Find kernen i din drøm og lad den få form og farve i en ny drøm!

Måske skal drømmen vælges til? – midt i alle de umulige, daglige forhold, for at holde drivkraften intakt og motivationen ved lige? Som larven, der sætter livet ind på at krænge sin puppe af – for at forvandles til en sommerfugl?

Drømme og evner må tage livtag med virkeligheden – og hverdagen – ellers bliver de bare skønne tanker og spildte muligheder.

Det indre billede skal gøres til virkelighed – også selv om du oplever det, som om du kun kan gøre det næstbedste – og slet ikke det, du drømmer om.

Men find de trædesten, der kan bringe dig mod opfyldelsen af drømmen – ét skridt ad gangen. Måske giver det et uventet resultat undervejs? Som komponisten Ennio Morricone, der drømte om at skabe stor klassisk musik – og måtte “nøjes” med delresultatet – at blive den største komponist af film musik.

Somme tider skal vi justere billedet af drømmen – i højde, bredde og dybde. For vi lever i en tid, hvor alt er vendt på hovedet og løgne vokser så store, at de bliver godtaget som sandheden. Jeg føler mig som den lille dreng i Andersens eventyr om “Kejserens nye klæder” – ham, der vover at sige “men han har jo ikke noget tøj på”.

“Sådan er det bare og det kan du ikke ændre” er en af de grå mure, jeg møder – men jeg kan love dig, at jeg prøver at skubbe til den – for hvad er formålet? Hvem skal holdes ude? – eller inde?

Jeg har en mistanke om, at jeg på mine gamle dage er langt mere til oprør, end da jeg var ung og til at sige “det kan vi gøre bedre”. Der er steder i min lille verden, hvor jeg kan skabe mere luft og frihed.

Måske skal jeg se mig selv som en undercover, gråhåret agent for en ny samfundsorden? – et anderledes fællesskab efter den lange indelukkethed? Jeg er utålmodig, så jeg overvejer at tage ekstraordinære våben i brug.

Allerførst vil jeg hviske til Gud, om at vise mig den lille sprække i muren, hvor jeg kan få fodfæste og forsøge at ændre noget. Ikke hele verden, men perspektivet på min dag i dag er også godt nok.

.

Bente Christa

Vil du læse mere om drømme?

Om en tid, da alt virkede muligt

Drømmenes tidshorisont

Fotos af fotograf Bent L. Hansen med copyright

Comments 2

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *